Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش سرویس اقتصادی جام نیـوز، با توجه به تورم موجود در جامعه طی این سالها و افزایش نرخ دلار ارزش واقعی 45 هزار تومان یارانه در حال حاضر کمتر از 15 هزار تومان نسبت به سال 89 است.

اکبر ابدالی محمدی*: یکی از بازاریان که در مرکز یکی از استانهای محروم کشور است تعریف می کرد که وقتی یارانه پرداخت می شود مردم کم بضاعتی که در طول ماه توان خرید گوشت ندارند، روز بعد جلوی قصابی و مرغ فروشی محل ما برای خرید صف می بندند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طرح هدفمندی یارانه ها از سال 1389 با مشارکت مجلس و دولت شروع شد. برخی کارشناسان، این طرح را بزرگترین جراحی اقتصاد ایران عنوان کردند. مهمترین هدف این طرح اجرای عدالت اقتصادی در جامعه بود به این معنی که تا قبل از هدفمندی یارانه ها، افراد برخوردار و دهک های بالای جامعه به دلیل تمکن مالی و مصرف بالاتر، سهم بیشتری از یارانه ها را نصیب خود می کردند. این سوال جدی مطرح است که مثلا کسی که ماشین دارد و در شهر زندگی می کند چرا باید از یارانه بنزین استفاده کند و مثلاً بنزین 2000 تومانی را 1000 تومان استفاده کند؛ اما یک روستایی که فاقد اتومبیل است از این یارانه بنزین بی بهره باشد. مصرف روزانه بنزین کشور 75 میلیون لیتر است بنابراین (با فرض قیمت واقعی 2000 تومانی برای بنزین) دولت در سال حدود 27 هزار میلیارد تومان یارانه فقط برای بنزین به کسانی که ماشین دارند می دهد. با این مبلغ می توان میزان یارانه کل مردم را 50 درصد افزایش داد.

متأسفانه به دلیل نبود بانک اطلاعاتی از میزان درآمد خانوارها و عدم برنامه دولت برای حل این مشکل، تعداد زیادی از مردم (بیش از 90 درصد) خواستار دریافت یارانه شدند. پرداخت عمومی یارانه ها به همه مردم شاید در سالهای ابتدایی این طرح برای جلوگیری از ایجاد بحران اجتماعی ضروری بود اما ادامه این روند فاقد توجیه منطقی و کارشناسی است. طی 7 سال گذشته که از شروع این طرح می گذرد مبلغ پرداختی به مردم همان 45 هزار تومان بوده و تغییری نکرده است. با توجه به تورم موجود در جامعه طی این سالها و افزایش نرخ دلار ارزش واقعی 45 هزار تومان یارانه در حال حاضر کمتر از 15 هزار تومان نسبت به سال 89 است.

در سال 1390 درآمدهای نفتی و مالیاتی دولت حدود 93 هزار میلیارد تومان بود که پرداخت نقدی یارانه ها به مردم سهم 45 درصدی از مصرف درآمدهای دولت داشت. با افزایش درآمد دولت در سال 1395 به 148 هزار میلیارد تومان، پرداخت یارانه ها (با فرض ثابت بودن مبلغ پرداختی سالانه به کل مردم) 28 درصد است.

در سال 1393 مردم علیرغم دعوت دولت، با ثبت نام در سامانه هدفنمندی یارانه ها از دریافت یارانه انصراف ندادند که به نظر می رسید به دلیل عدم اعتماد به برنامه های دولت بود. با وجود مصوبه مجلس شورای اسلامی مبنی بر حذف پر درآمدها از دریافت یارانه، اقدام مناسبی از سوی دولت در جهت شفاف سازی مالی و شناسایی پردرآمدها صورت نگرفته است. هر چند مجلس در برنامه ششم مجدداً دولت را به شناسایی و حذف پردرآمدها ازدریافت یارانه و افزایش مبلغ یارانه نیازمندان مکلف کرده است؛ ولی دولت احتمالاً این موضوع را به بعد از انتخابات موکول می کند تا از این جهت آسیبی نبیند!

بر اساس ماده 8 قانون هدفمندی یارانه ها دولت مکلف شده است 30 درصد از وجوه حاصل از افزایش قیمت حاملهای انرژی برای پرداختهای بلاعوض و تسهیلات با سود پایین را به واحدهای تولیدی پرداخت کند تا این واحدها بتوانند از افزایش قیمت تمام شده خود با توجه به افزایش قیمت انرژی جلوگیری کنند. متأسفانه تا کنون به این ماده قانونی عمل نشده و تولیدکنندگان همچنان منتر اقدام و عمل در این زمینه اند.

بنابراین قانون خوبی که می توانست منجر به عدالت اقتصادی و کمک به افرادی باشد که حضرت امام خمینی (ره) در مورد آنها فرمودند: «به همه در کوشش برای رفاه طبقات محروم وصیت می کنم که خیر دنیا و آخرت شماها رسیدگی به حال محرومان جامعه است»1 به صورت یک جراحی اقتصادی است که ناتمام مانده و اگر تکمیل نشود نمی تواند به اهداف خود که عدالت، جلوگیری از اسراف منابع و حمایت از تولید است برسد.

و نکته پایانی اینکه مردم از نداشتن و مشکلات کمتر ناراحت می شوند اما تبعیض و بی عدالتی را تحمل نمی کنند.

فردا

110

منبع: جام نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۶۶۹۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جراحی زیر نور ماه، خواب در تابوت و تاراجِ شأن انسان/اینجا رفح است

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، صهیونیست‌ها حملات خود به گذرگاه رفح واقع در مرز غزه و مصر را که مدت‌ها درباره آن پروپاگاندا کرده بودند، آغاز کرده‌اند و براساس اعلام صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف)، ورود کمک‌ها و اقلام حیاتی از این گذرگاه دیگر ممکن نیست!

سازمان ملل اعلام کرده که گذرگاه رفح به همراه گذرگاه کرم ابوسالم عملاً بسته شده است. به گفته «صندوق نجات کودکان»، کامیون‌های حامل دارو، تجهیزات و سوخت از روز یکشنبه قادر به عبور از این گذرگاه‌ها نیستند.

جیمز اِلدر، سخنگوی یونسیف نیز گفته است: «اوضاع آب آشامیدنی کاملاً وخیم است. مردم روزشان را با تنها یک لیتر آب سر می‌کنند؛ رقمی که هر متر و معیار اورژانسی و اضطراری مقابلش رنگ می‌بازد!»

وی افزود: برای هر عدد دوش استحمام، حدود ۳ هزار و ۵۰۰ نفر صف کشیده‌اند و در طول روز منتظر می‌مانند تا بلکه نوبت‌شان شود. اقلامی از جمله دارو و سوخت برای بیمارستان‌ها باید روزانه وارد شود تا پزشکان بتوانند این تئاتر وحشت را زیر نور جراحی کنند!

در طول هفت ماه گذشته، تنها بخش کوچکی از آنچه مورد نیاز است، اجازه ورود داشته اما حالا شرایط رو به وخامت گذاشته است.

الدر تاکید کرد: در دو روز اخیر، هیچ چیزی وارد نشده است. بمباران ادامه دارد و به معنای واقعی مردم از همه چیز از جمله «شأن انسانی» محروم شده‌اند. حملات اسرائیلی‌ها در رفح در جایی انجام می‌شود که تمام کمک‌ها از آن وارد می‌شد!

اکثر مردم در غزه از طریق دستگاه آب‌شیرین‌کن به آب دسترسی دارند و به گفته الدر، «پس از تحلیل منبع سوخت و انفجار لوله‌های انتقال، تنها یک دستگاه فعال است! رفح که هم‌اکنون شهر کودکان لقب گرفته و پیشتر حدود ۳۰۰ هزار نفر را در خود جای داده بود، حالا حدود ۱.۴ میلیون نفر را در آغوش گرفته است. همه در چادر هستند و گوش‌به‌گوش هم در شرایطی بسیار بسیار دشوار زندگی می‌کنند. هر شب بمباران است. من تجربه‌اش را دارم، وقتی در رفح می‌خوابید، مثل این است که در تابوت دراز کشیده‌اید!»

تصاویر ویدئویی که ارتش رژیم صهیونیستی دیروز منتشر کرد نشان می‌داد که تانک‌های اشغالگران در حال عبور از گذرگاه رفح هستند. تل‌آویو مدعی شده که رفح آخرین سنگر حماس است! اسامه حمدان، از رهبران ارشد جنبش حماس دیروز هشدار داد که اگر تجاوز ارتش صهیونیستی در رفح ادامه پیدا کند، هیچ توافق آتش‌بسی در کار نخواهد بود.

کد خبر 6100251

دیگر خبرها

  • پرداخت یارانه خرید کتاب برای کارمندان دولت
  • سخنگوی دولت: نگاه دولت در مسائل اقتصادی، سیاسی نیست / حجم صادرات و واردات افزایش داشته است
  • جراحی زیر نور ماه، خواب در تابوت و تاراجِ شأن انسان/اینجا رفح است
  • تقدیر از اقدام برجسته بانک سپه در مدیریت یارانه پرداختی دولت در حوزه آرد و نان
  • تراز دریاچه ارومیه به ۱۲۷۰.۶۰ متر رسید/لزوم تغییر الگوی کشت
  • مالیات آری؛ اما نه ۳۰ و ۵۰ و ۷۰ درصد!
  • افزایش یارانه خرید از نمایشگاه کتاب تهران | تحویل غرفه‌های ناشران آغاز شد
  • ایزدخواه نماینده مجلس : جراحی در سفره مردم هنر نیست / نباید هر جا که کم آوردیم دست به سفره مردم ببریم و یا نرخ ارز را آزاد کنیم
  • ایزادخواه، نماینده مجلس : جراحی در سفره مردم هنر نیست / نباید هر جا که کم آوردیم دست به سفره مردم ببریم و یا نرخ ارز را آزاد کنیم
  • نماینده مجلس: نباید هر جا که کم آوردیم دست به سفره مردم ببریم